COMUNICAT PREMSA 17-5-19

Menorcaedu21 mucem pósters (3) 

 

 

 

 

La Plataforma Illes per un Pacte Educatiu està constituida per diverses entitats i organitzacions com son el Cercle per l’educació composat per ADESMA (Directors Secundària), ADIPMA ( Directors primària), ADIDE( inspectors), ESCOLA CATÒLICA IB, FAPA MALLORCA, PATRONAL CONCERTADA CECE y  SINDICATS USO, AMPEM i FSIE. També ICAIB (Col.legi advocats), Col·legi d’Economistes, Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats, CAEB, PIMEM, Cercle d’Economia de Mallorca i Menorca, EAPN, UCTAIB ( Cooperatives d’ensenyament), UIB, CONFAECIB, IREFREA, Plataforma escola inclusiva). Inclou també a COAPA Balears, Moviment Menorca edu21, APDE, Pitïuses per l’acord educatiu (FAPA Eivissa, FAPA Formentera, UIB,Inspectors, Alumnes, Directors) …

El 5 de maig del 2015 la trentena d’entitats que formen Illes per un Pacte presentaven en una primera roda de premsa el document de Pacte Educatiu. Des d’aleshores ha plogut molt. En aquella primera roda de premsa vam afirmar que sentíem l’obligació moral de ser optimistes i que ens comprometíem a fer tot allò que estigués en les nostres mans per aconseguir el nostre objectiu. Ho vam fer. Moltes hores de feina, debat, discussions i reunions ens van portar a la següent fita i el 2016 el document es lliurava al govern. A partir d’aquell moment, l’esforç es va traslladar al Consell Escolar de les Illes Balears i moltes hores de feina i reunions després, a l’abril del 2017, vam poder celebrar que el treball realitzat al màxim òrgan consultiu en matèria d’educació de les Illes Balears havia conclòs amb l’aprovació per aclaparadora majoria del document de consens (33 vots a favor, 9 en contra i 1 abstenció).

El mes de setembre, el Parlament de les Illes Balears acordà la creació, en el si de la Comissió de Cultura, Educació i Esports del Parlament de les Illes Balears, d’una ponència per a l’estudi del document. També va anunciar que aquest treball seria paral·lel a l’elaboració del projecte de Llei Educativa anunciat pel Govern per a l’any 2018.

Malgrat que el procediment de creació d’aquesta comissió no ens semblava la més oportuna ni adequada, IxP va convocar una altra roda de premsa el novembre per demanar als diputats i diputades que la conformaven que treballessin mostrant la voluntat ferma, la generositat de propostes, l’amplitud de mires i la responsabilitat social que  l’objectiu mereixia.

Un any i moltes compareixences després, el novembre del 2018, es varen fer públiques les conclusions de la Comissió del Parlament sobre el Pacte Educatiu i vam  convocar altre cop a la premsa per presentar les nostres conclusions. L’optimisme inicial s’havia anat esvaint.

Avui, amb aquest comunicat volem fer un reconeixement públic d’un fet evident: IxP no ha aconseguit els objectius que s’havia marcat. Malgrat tota la feina i totes les voluntats que hi han participat, hem arribat al final de la legislatura sense un mínim acord polític sobre allò que proposàvem pel sistema educatiu i sense la possibilitat de tenir una Llei Educativa pròpia de les Balears basada en el nostre document i en el document posterior aprovat pel CEIB. Ho diem amb tristesa, però mai amb penediment perquè ho tornaríem a fer, perquè el que no ha canviat gens és que continuem estant convençuts que el Pacte Educatiu és més necessari que mai.  

La constatació dels greus problemes que detectem en el camp de l’educació: fracàs i abandonament escolar, inestabilitat derivada dels constants canvis legislatius, manca de recursos suficients, etc, fan absolutament necessari establir unes bases per iniciar una profunda renovació del sistema educatiu. Una renovació que posi l’alumne en el centre del sistema educatiu seguint unes línies estratègiques dirigides a aconseguir l’èxit educatiu de l’alumnat, que promoguin l’equitat, la inclusió, la cohesió social, els respecte a la pluralitat i la diversitat, els drets humans, que impulsi un model d’educació que combini la cultura científica i les humanitats,  la modernització del sistema per donar resposta a les necessitats de la societat del segle XXI, la participació democràtica, l’avaluació integral del sistema per a la millora dels resultats educatius i la innovació basada en evidències, que se completi amb un aprenentatge al llarg de la vida i que doti a l’alumnat de una visió crítica i transformadora de la realitat. Per això és imprescindible obrir un marc d’estabilitat, encunyar uns principis i compromisos que garanteixin aquesta estabilitat i possibilitin l’adaptació del nostre sistema a les exigències dels nous temps.

Hem de seguir treballant per aconseguir una veritable transformació, un canvi real en l’educació dels nostres al·lots i al·lotes.

No defallim, per açò volem aprofitar que estem en campanya per fer arribar a tots els partits polítics el nostre document. És l’únic que la plataforma vol aportar a aquest període electoral.

Els nous paradigmes educatius marquen ben a les clares que la feina conjunta entre administració i comunitat educativa, entre política i professionals implicats en l’educació, és indispensable per aconseguir un sistema educatiu propi d’aquest temps, i que compleixi dos objectius que eren part dels nostres criteris generals des de l’inici:

– “Dotar el sistema educatiu d’una major estabilitat, amb la finalitat que els principis que sustenten científicament les decisions que s’adopten en matèria de desplegament normatiu no es vegin afectats de manera recurrent pels canvis legítims de govern o dels titulars dels òrgans de la administració que produeixen els processos democràtics electorals. Aquesta estabilitat s’ha de generar a partir del consens, fonamentat tant en la transparència de les dades de la situació, com del coneixement i aportacions dels experts, de la participació ciutadana i de la comunitat educativa”.

Per aquesta raó i davant del fracàs polític d’aquesta legislatura (pel que fa al tema que en aquest text es tracta), per no haver completat una feina que tenia ja un llarg recorregut de desplegament i el recolzament d’una majoria social i educativa majoritària, tornem a insistir que no hi haurà avenços significatius sense un pacte, i per això demanem a tots els partits polítics que treguin representació a les properes eleccions que seguin a negociar per assolir aquest objectiu. Nosaltres estarem a la seua disposició en tot el que ens hagin de menester.  

Posted on 19 Mai, 2019, in Sin categoría. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari